Kurun

Musta dioriitti

Hienorakeinen, yleis­väriltään harmah­tavan musta dioriitti, jonka ulko­näköä elävöit­tävät valkoiset juovat ja pilkut.

Mustaa valkoisella

Kurun mustaa dioriit­tia (Kuru Black) louhi­taan Tampereen pohjois­puo­lelta, Muroleen Kanavan lähei­syydes­tä. Kivi on vakiin­nutta­nut asemansa erityi­sesti rakennus- ja ympä­ristö­kivenä Suomessa. Kiveä on louhittu 1970-luvulta lähtien. Kurun musta soveltuu käytettäväksi kaikissa ulko- ja sisäkohteissa. 

Kiillotettu
Lohkottu
Mattahiottu
Ristipää hakattu
Poltettu

Kiven ulkonäkö viimeistellään pintakäsittelyllä

Kallioperästä louhitulle graniitille työstetään halutut mitat, muodot ja pintakäsittelyt. Pintakäsittelytapa vaikuttaa voimakkaasti kuivan kivipinnan värin syvyyteen. Kiiltävä kivipinta on aina väritykseltään voimakkain ja karkea kivipinta vaalein. Kiven kastuessa pintakäsittelytavasta johtuvat tummuuserot tasoittuvat. Erilaisia vaihtoehtoja pintakäsittelylle ovat pinnan hionta, hakkaus, poltto tai lohkominen. Lähimpänä luonnollista kallion pintaa on lohkottu pinta eli niin sanottu lohkopinta. Entisaikoina, kun kiven jalostus tapahtui käsityönä poraamalla ja kiilaamalla, lohkopinta oli yleisin ja usein ainoa vaihtoehto pintakäsittelyksi. Se on nykyisinkin hyvä vaihtoehto tietynlaisissa rakenteissa esimerkiksi muurikivissä. Kun halutaan valmistaa mittatarkasti ja kustannustehokkaasti suurempia kokonaisuuksia, kuten esimerkiksi katukiveyksiä tai julkisivuja, kyseeseen tulee useimmiten sahaamalla valmistetut kivituotteet. Sahapinta pintakäsitellään koneellisesti esimerkiksi polttamalla tai ristipäähakkaamalla. Molemmat ovat kustannustehokkaita tapoja, joiden myötä kiven luonnollinen väri ja struktuuri ovat kauniisti havaittavissa.

Ristipäähakattu musta graniitti

Ristipäähakkauksessa kiven pinta karhennetaan mekaanisesti paineilmakäyttöisillä iskuvasaroilla. Suuremmat tasopinnat käsitellään automaattikoneella, mutta tietyt valmiiden kappaleiden pinnat käsitellään käsityönä. Ristipäähakkaus tekee kivestä aina hieman ominaissävyään vaaleamman. Pinta on tasaisen karkeahko ja suora. Ristipäähakattua pintaa käytetään yleisesti ympäristörakentamisessa ja julkisivuissa.

Poltettu musta graniitti

Poltettua kivipintaa tehtäessä kiven pintaosa kuumennetaan liekillä ja jäähdytetään vesisuihkulla, jolloin kiven pinta rapautuu kuitenkin niin, että polton vaikutus rajoittuu vain kiven pintaosaan. Poltettu kivipinta on karkeahko ja suora. Kiven väri ja struktuuri toistuu tarkemmin kuin ristipäähakatussa pinnassa. Poltettua pintaa käytetään yleisesti ympäristörakentamisessa ja julkisivuissa.

Lohkottu musta graniitti

Lohkottu kivipinta on luonnollinen, epätasainen ja suorahko. Kivi lohkotaan perinteisesti poraamalla ja kiilaamalla sekä nykyisin lisääntyvässä määrin koneellisesti hydraulisilla puristimilla. Laitetekniikan kehittymisen ansiosta voidaan koneellisesti lohkoa entistä suurempia kiviä samalla, kun tuotteiden mittatarkkuus on parantunut. Lohkottu kivi on hyvä vaihtoehto esimerkiksi muurikivissä.

Kiillotettu ja mattahiottu musta graniitti

Mattahionta ja kiillotus ovat eri hionnan asteita. Hionnassa kivipintaa käsitellään asteittain hienonevalla hiomakivisarjalla haluttuun pinnan hienouteen asti. Väri vaihtelee hionta-asteesta riippuen. Tummin ja täyteläisin sävy saavutetaan kiillotetussa pinnassa. Kiillotettua ja mattahiottua pintaa käytetään esimerkiksi julkisivupinnoissa, ympäristökalusteissa, sisustuskivissä ja muistokivissä.

Kurun

Musta dioriitti

Tampere

Tampereen Raitiotiehanke

Olemme toimittaneet hankkeen pysäkkien paasikivet, reunakivet sekä Hämeenkadun, Niemenrannan sekä Hervannan ajoradan katukivet. Materiaaleina on käytetty Kurun harmaata, Kurun punaruskeaa sekä Kurun mustaa graniittia.

Mineraalikoostumus

Arvot ovat EN-12407 standardin mukaisia

Mineraali %
Plagioklaasi 57 Wt %
Amfiboli 10 Wt %
Biotiitti 21 Wt %
Ilmeniitti 6.4 Wt %
Magnetiitti 4.9 Wt %
Klinopyrokseeni 6 Wt %
Apatiitti 1 Wt %
Kvartsi 2 Wt %
Muut 1 Wt %
Scroll to Top