Inhemsk granit används för att bygga hållbara miljöer.
Inhemsk granit är en ansvarsfull byggmaterial. Användningen av inhemska stenar är ekologiskt hållbar när man vill främja byggande med låga koldioxidutsläpp. Granit är en färdig natur råvara som bryts från Finlands äldsta sten. Många arbetsmoment vid utvinning och förädling kräver fortfarande manuellt arbete och moderna maskiner möjliggör en energieffektiv och lågutsläpp produktion. Dessutom är granit som material fullt återvinningsbar. Stenarna kan ofta återanvändas som de är eller användas som krossmaterial till exempel för vägbasen. Livslängd talar till stenens fördel. Granit är ett nästan evigt byggmaterial som inte kräver kontinuerlig underhåll. Dessutom bryts och bearbetas inhemska stenar inom landet, så transportsträckorna är inte långa, vilket har en betydande effekt på produktens koldioxidavtryck.
Inhemsk konkurrenskraft för sten är obestridlig ur miljösynpunkt.
För inhemska naturstensprodukter har miljödeklarationer, det vill säga EPD:er, upprättats. Miljödeklarationerna ger pålitlig information om en produkts miljöpåverkan jämfört med alternativa eller i andra länder producerade material. Deklarationerna har utarbetats av Bionova Ltd, som är specialiserat på livscykelbedömningar. De visar att den finska naturstenens koldioxidavtryck är mycket konkurrenskraftigt jämfört med konkurrerande material. Bekanta dig med miljödeklarationerna
Bevisat låg koldioxidavtryck och lång livslängd.
Vid beslut om inköp hjälper livscykelvärdering till att göra miljövänliga val. Låg koldioxidavtryck från inhemska naturstenar beror på naturliga råvaror, processer med låga utsläpp och korta transportavstånd. Livscykeln för naturstenar är nästan evig och dess användningsegenskaper är hållbara och ansvarsfulla ur miljösynpunkt. Den växande betydelsen av ansvar i samhället syns i hållbart byggande där inhemsk sten har en plats.
Inhemsk natursten - ett ansvarsfullt val
Byggnadsbranschen står för en tredjedel av Finlands växthusgasutsläpp. Det växande kravet på ansvarsfullhet driver hela samhället att fokusera på val som är hållbara för miljön. Finland siktar på koldioxidneutralitet fram till 2035 och många städer och kommuner har också förbundit sig till detta mål. Den nya byggnadslagen (2025) kommer att göra klimatförändringar till en del av lagstiftningen för byggande. För att sträva mot koldioxidneutralitet är det viktigt att fokusera på hela livscykeln för byggande och byggmaterialens koldioxidavtryck. Finskt natursten har oslagbara miljöfördelar under hela sin livscykel, vilket gör det till ett ansvarsfullt val av byggmaterial.
Ansvarigt med hänsyn till samhällsnormer
I Finland är stenbrytning alltid tillståndspliktigt och regleras via lagstiftning. För granitbrytning krävs en enligt bergavfallsförordningen utfärdad avrättningstillstånd och ett enligt miljöskyddslagen utfärdat miljötillstånd. Naturliga resurser och miljön beaktas i varje steg av stenbrytningsprocessen. Den inhemska stenindustrin ger ekonomiskt och socialt välstånd till vårt samhälle. Sten bryts, bearbetas och transporteras av lokala aktörer. Dessutom sysselsätter brytning och förädling av natursten ofta i mer avlägsna regioner där gruvor och bearbetningsanläggningar huvudsakligen ligger. Hemlagad sten tillverkas alltid ansvarsfullt, efterlevande av löner och arbetsvillkor och respekt för miljön och de mänskliga rättigheterna.