Granit är en färdig naturlig råvara
Granit är en naturlig sten som har bildats under miljontals år. Stenmaterialet kräver ingen tillverkning utan råvaran bryts från jorden. Kvalitetskraven för natursten är strikta när det gäller utseende och egenskaper. Därför är inte varje sten lämplig för att brytas. I Finland krävs det alltid tillstånd för att bryta natursten och det regleras genom lagstiftning. Brytning av granit kräver en utvinningstillstånd enligt gruslagen och ett miljötillstånd enligt miljölagstiftningen. Naturen och miljön beaktas vid varje steg i stenbrytningsprocessen. Kovakivi bryter grå, rödbrun och svart granit från Kuru. Våra brytningar finns i Kuru och Tammerfors.
Granitbrytning
Vid brytning av granit avlägsnas först en stor stenblock, också kallad ”kami”, från den fasta klippan. Efter avlägsnandet delas den upp i mindre block och slutligen formade till bestämda och proportionerade stenblock. Granit bryts med hjälp av borrning, sprängning och kilning. Målet är att få stora och hela stenblock. Sidosten som uppstår vid brytningen används genom krossning till olika typer av stenmaterial. Naturlig stenbrytning är mekanisk och där ingår inte några kemiska processer. Inga kemikalier tillsätts i kvarnproduktionen. Behovsbrytning av sten är precisionsskärning där hela mängden är relativt liten och brytningens effekter begränsas till avtagningsområdet.
Stenförädling
Graniitbearbetning börjar vid stenen där stenen som bryts från berget används för att tillverka stenblock. De har exakta kvalitetskrav avseende form, utseende, integritet och storlek. Blocket som tas från stenen till bearbetningsanläggningen sågas först i form av önskad tjocklek. Sedan behandlas ytan på blocket genom bränning eller cross-cutting. När blocket ska bearbetas så delas det genom hydrauliska pressar eller genom manuell kilning. Slutligen skärs och formar man blocket till slutprodukter enligt beställning. Blocken förädlas till olika stentyper antingen vid vår egen bearbetningsanläggning i Kuru Ylöjärvi, av andra stenväxter i Finland eller på andra platser runt om i världen.
Sten som slutprodukt
Granit används som byggmaterial i olika typer av miljöstenarbeten, såsom mur-, bro- och bassängstrukturer, gatukonstruktioner och -stenar, trappor, stonetoppar, kantstensar och byggstenar för exempelvis fasader, socklar och nivåer. De olika egenskaperna hos stenarna utnyttjas genom en ytbehandling som är anpassad efter behoven för varje enskilt projekt.
Granit är nästan en evig byggmaterial
Sten som material är helt återvinningsbart. Livscykeltänkande talar för stenen. När stenens avsedda användning upphör kan stenen återanvändas för olika ändamål. Stenar kan ofta återanvändas som de är eller till exempel som krossat stenmaterial i vägbäddar. Finsk granit är också extremt motståndskraftig mot väderpåverkan, både på fasader och på gator. Ofta handlar det även om vinterunderhåll och saltning. Granit korroderas inte av salt- eller frostpåfrestningar. Detta har en betydande fördel jämfört med till exempel betong.
Sidan av stenar användning
Sidoskalksten är berg som bryts eller uppstår under bearbetning och som inte omedelbart kan användas i produktionen. Det är visuellt varierande, skört eller olämpligt i storlek som en stenblock eller för användning som sådan i bearbetning. Vårt mål är att dra nytta av allt som bildas av sidoskalksten. Arbete utförs kontinuerligt för att utnyttja sidoskalkstenen och vi är involverade i att utveckla användningen av sidoskalksten i olika projekt. Vi har beställt stenprover för krossat grus av sidsten från Kuru grå granit. Dessa bergarter kan användas på många olika sätt, till exempel för väg- och grundläggning. Krossat av sidstenen från Kuru granit är av hög kvalitet. År 2022 fick vi PIRELY:s godkännande för användningen av Kuru grå krossat grus för grundläggning och underhåll av grusvägar. En liten del av sidstenen kan användas i miljöbyggande som enskilda produkter, till exempel som stödmurar, förutsatt att tillräcklig variation tillåts för produkten för exempelvis dimensionering och färg. Den största betydelsen för att dra nytta av sidstenen är att bearbeta den till bergmaterial. På så sätt kan tillräckligt stora volymer och effektiva processer uppnås.