Kotimaisesta graniitista rakennetaan kestävää ympäristöä
Kotimaisen kiven kilpailukyky on ympäristönäkökulmasta kiistaton
Kotimaisille luonnonkivituotteille on laadittu ympäristöselosteet eli EPD:t. Ympäristöselosteet kertovat luotettavasti tuotteen ympäristövaikutukset esimerkiksi vaihtoehtoisiin tai muualla tuotettuihin materiaaleihin verrattuna. Selosteet on tehty elinkaariarviointeihin erikoistuneen Bionova Ltd:n toimesta ja osoittaa, että suomalaisen luonnonkiven hiilijalanjälki on hyvin kilpailukykyinen kilpaileviin materiaaleihin verrattuna. Tutustu ympäristöselosteisiin
Tutkitusti matala hiilijalanjälki ja pitkä elinkaari
Kotimainen luonnonkivi - vastuullinen valinta
Rakennettu ympäristö aiheuttaa kolmanneksen Suomen kasvihuonekaasupäästöistä. Vallitseva ja vahvistuva vastuullisuuden vaatimus ohjaa koko yhteiskuntaa kiinnittämään huomiota valintoihin, jotka ovat ympäristön kannalta kestäviä. Suomen valtio tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä ja lisäksi monet kaupungit ja kunnat ovat sitoutuneet tavoittelemaan hiilineutraaliutta. Myös voimaan tullut uusi rakentamislaki (2025) tuo ilmastonmuutoksen torjunnan osaksi rakentamisen lainsäädäntöä. Hiilineutraaliuuteen pyrkiessä tulee kiinnittää huomiota rakentamisen ja rakennusmateriaalien koko elinkaaren aikaiseen hiilijalanjälkeen. Kotimaisen luonnonkiven ominaisuudet ympäristönäkökulmasta, koko sen elinkaaren ajalla, ovat vertaansa vailla ja siksi se on vastuullinen valinta rakennusmateriaaliksi.

Vastuullisesti yhteiskunnan normeja kunnioittaen
Suomessa luonnonkiven louhinta on aina luvan¬varaista, ja sitä säädellään lainsäädännön kautta. Graniitin louhintaan vaaditaan maa-aineslain mukainen ottolupa sekä ympäristönsuojelulain mukainen ympäristölupa. Kiven louhinnassa huomioidaan luonto sekä ympäristö prosessin jokaisessa vaiheessa.
Kotimainen kiviteollisuus tuo taloudellista ja sosiaalista hyvinvointia yhteiskuntaamme. Kiven louhivat, jalostavat ja kuljettavat paikalliset toimijat. Lisäksi luonnonkiven louhinta ja jalostus työllistää usein syrjäisemmillä seuduilla, joissa louhimot ja jalostustehtaat pääosin sijaitsevat. Kotimainen kivi valmistetaan aina vastuullisesti työehtosopimuksia noudattaen sekä ympäristöä ja ihmisoikeuksia kunnioittaen.
Ekokompassi-ympäristöjärjestelmä
Ympäristövastuu tarkoittaa meille konkreettisia tekoja omassa toiminnassamme. Olemme sitoutuneet säästämään luonnon resursseja ja lisäämään positiivisia vaikutuksia ympäristöön. Osoituksena siitä meille on myönnetty Ekokompassi-sertifikaatti.
Ympäristölupaus
”Kestävästi kotimaisesta kalliosta”
Louhimme ja jalostamme kotimaista graniittia
Kotimainen graniitti on aidosti vastuullinen rakennusmateriaali. Se tunnetaan korkeasta laadusta, kulutuskestävyydestä sekä ylivertaisesta elinkaarestaan. Kotimaiselle graniitille on luonteenomaista matalat ylläpitokustannukset, kestävyys, tuotteen ja kuljetuksen pieni hiilidioksidipäästö sekä materiaalien kierrätettävyys. Kotimainen kivi louhimolta lopputuotteeksi työllistää paikallisesti koko tuotantoprosessin osalta. Kotimainen kivi valmistetaan aina vastuullisesti työehtosopimuksia noudattaen sekä ympäristöä ja ihmisoikeuksia kunnioittaen.
Huomioimme luonnon sekä ympäristön toimintamme jokaisessa vaiheessa
Suomessa luonnonkiven louhinta on aina luvan¬varaista ja sitä säädellään lainsäädännön kautta. Luonnonkiven louhintamenetelmät ovat mekaanisia eikä louhintaan liity kemiallisia prosesseja. Myöskään mitään kemiallisia aineita ei lisätä tuotettuun kiveen. Tarvekiven louhinta on tarkkuuslouhintaa, jossa kokonaisottomäärät ovat verrattain pienet ja louhinnasta aiheutuvat vaikutukset rajautuvat ottoalueelle. Moni työvaihe louhinnassa sekä jalostuksessa vaatii edelleen käsityötä ja nykyaikaiset työstökoneet mahdollistavat energiatehokkaan ja vähäpäästöisen valmistusprosessin. Pääenergian lähde on sähkö ja käyttämämme sähkö on täysin hiilidioksidivapaata.
Ohjaamme sivuvirrat hyötykäyttöön
Tavoitteenamme on, että kaikki syntyvä sivukivi saadaan hyötykäyttöön. Merkittävä osa sivukivestä hyödynnetään jo nyt mursketuotannossa. Lisäksi sitä jalostetaan ympäristörakentamisen tuotteiksi, kuten esimerkiksi tukimuureiksi ja noppakiviksi. Tällä hetkellä hyödyntämätön sivukivi varastoidaan myöhempi käyttö mahdollistaen. Varastoitu sivukivi on inertti materiaali ja hyödynnettävissä tulevaisuudessa. Työtä tehdään jatkuvasti sivukiven hyödyntämiseksi ja olemme mukana kehittämässä sivukiven hyötykäyttöä erilaisissa hankkeissa.
