Kivijärven

Musta gabro

Yleisväriltään tasaisen musta tai tumman harmaa gabro, värivaihtelu verrattain vähäinen.

Syvältä Suomenselän selkosilta

Kivijärven mustaa (Kivijärvi Black) louhi­taan Kivijärveltä Keski-Suomesta. Kulutuskestävyys ja säänkestävyys on hyvä. Sopii monipuolisesti ympäristörakentamiseen. Kivijärven mustaa on käytetty viime vuosina muun muassa Tampereella Nokia Areenan pääsisäänkäynnin ohjaavissa huomiolaatoituksissa, Helsingissä Avajaisaukion noppakiveyksissä sekä Espoon Keilarannan laatoituksissa sekä massiiviportaissa.

Kiillotettu
Lohkottu
Mattahiottu
Ristipää hakattu
Poltettu

Kiven ulkonäkö viimeistellään pintakäsittelyllä

Kallioperästä louhitulle graniitille työstetään halutut mitat, muodot ja pintakäsittelyt. Pintakäsittelytapa vaikuttaa voimakkaasti kuivan kivipinnan värin syvyyteen. Kiiltävä kivipinta on aina väritykseltään voimakkain ja karkea kivipinta vaalein. Kiven kastuessa pintakäsittelytavasta johtuvat tummuuserot tasoittuvat. Erilaisia vaihtoehtoja pintakäsittelylle ovat pinnan hionta, hakkaus, poltto tai lohkominen. Lähimpänä luonnollista kallion pintaa on lohkottu pinta eli niin sanottu lohkopinta. Entisaikoina, kun kiven jalostus tapahtui käsityönä poraamalla ja kiilaamalla, lohkopinta oli yleisin ja usein ainoa vaihtoehto pintakäsittelyksi. Se on nykyisinkin hyvä vaihtoehto tietynlaisissa rakenteissa esimerkiksi muurikivissä. Kun halutaan valmistaa mittatarkasti ja kustannustehokkaasti suurempia kokonaisuuksia, kuten esimerkiksi katukiveyksiä tai julkisivuja, kyseeseen tulee useimmiten sahaamalla valmistetut kivituotteet. Sahapinta pintakäsitellään koneellisesti esimerkiksi polttamalla tai ristipäähakkaamalla. Molemmat ovat kustannustehokkaita tapoja, joiden myötä kiven luonnollinen väri ja struktuuri ovat kauniisti havaittavissa.

Ristipäähakattu musta graniitti

Ristipäähakkauksessa kiven pinta karhennetaan mekaanisesti paineilmakäyttöisillä iskuvasaroilla. Suuremmat tasopinnat käsitellään automaattikoneella, mutta tietyt valmiiden kappaleiden pinnat käsitellään käsityönä. Ristipäähakkaus tekee kivestä aina hieman ominaissävyään vaaleamman. Pinta on tasaisen karkeahko ja suora. Ristipäähakattua pintaa käytetään yleisesti ympäristörakentamisessa ja julkisivuissa.

Poltettu musta graniitti

Poltettua kivipintaa tehtäessä kiven pintaosa kuumennetaan liekillä ja jäähdytetään vesisuihkulla, jolloin kiven pinta rapautuu kuitenkin niin, että polton vaikutus rajoittuu vain kiven pintaosaan. Poltettu kivipinta on karkeahko ja suora. Kiven väri ja struktuuri toistuu tarkemmin kuin ristipäähakatussa pinnassa. Poltettua pintaa käytetään yleisesti ympäristörakentamisessa ja julkisivuissa.

Lohkottu musta graniitti

Lohkottu kivipinta on luonnollinen, epätasainen ja suorahko. Kivi lohkotaan perinteisesti poraamalla ja kiilaamalla sekä nykyisin lisääntyvässä määrin koneellisesti hydraulisilla puristimilla. Laitetekniikan kehittymisen ansiosta voidaan koneellisesti lohkoa entistä suurempia kiviä samalla, kun tuotteiden mittatarkkuus on parantunut. Lohkottu kivi on hyvä vaihtoehto esimerkiksi muurikivissä.

Kiillotettu ja mattahiottu musta graniitti

Mattahionta ja kiillotus ovat eri hionnan asteita. Hionnassa kivipintaa käsitellään asteittain hienonevalla hiomakivisarjalla haluttuun pinnan hienouteen asti. Väri vaihtelee hionta-asteesta riippuen. Tummin ja täyteläisin sävy saavutetaan kiillotetussa pinnassa. Kiillotettua ja mattahiottua pintaa käytetään esimerkiksi julkisivupinnoissa, ympäristökalusteissa, sisustuskivissä ja muistokivissä.

Kivijärven

Musta gabro

Tampere

Nokia Areena

Areenan pääsisäänkäynnin tasopinnat, istutusaltaat sekä pääportaikot toteutettiin Kurun harmaalla graniitilla sekä ohjaavat huomiolaatat Kivijärven mustalla graniitilla

Mineraalikoostumus

Arvot ovat EN-12407 standardin mukaisia

Scroll to Top