Kurun

Harmaa graniitti

Kova, hieno­rakeinen, tasavärinen, yleis­väriltään harmaa gra­niitti.

Läpi harmaan kiven yli sata vuotta

Näsijärven pohjoispäästä, Tampereen läheisyydestä louhittava Kurun harmaa graniitti on käsite. Sitä on louhittu 1800-luvun puolivälistä saakka ja yli sata vuotta tuotannossa olleena se on maailmalla hyvin tunnettu kivi. Sitä on viety maailmalle erilaisilla kauppanimillä, kuten Kuru Grey sekä Royal Grey. Kyseisen kiven merkitystä esimerkiksi Tampereen rakentamisessa ei voi liiaksi korostaa. Tammerkosken uomat, tehtaat, koskimaisema ja viimeisimpänä Tampereen raitiotie ovat kaikki keskeisiä rakennelmia, joissa tämä kivi on keskeisessä roolissa. Tänäkin päivänä Kurun harmaata louhitaan useamman yrityksen toimesta Ylöjärven Kurusta ja Tampereen Teiskosta. Molemmat alueet kattavat saman kiviesiintymän. Kova, tasavärinen ja hienorakenteinen Kurun harmaa graniitti tunnetaan korkeasta laadustaan, sään- ja kulutuskestävyydestään ja se soveltuu käytettäväksi monipuolisesti rakentamisessa. Suunnittelussa on tärkeä huomioida kiven saatavuus myös tulevaisuudessa. Kovakivellä onkin ollut erinäisiä kohteita, joihin alkuperäiset kivet on toimitettu yli vuosisata aikaisemmin ja joita nyt on jatkettu samalla kivilaadulla. Tutustu geotekniseen raporttiin Kurun harmaasta graniitista

Kiillotettu
Lohkottu
Mattahiottu
Ristipää hakattu
Poltettu

Kiven ulkonäkö viimeistellään pintakäsittelyllä

Kallioperästä louhitulle graniitille työstetään halutut mitat, muodot ja pintakäsittelyt. Pintakäsittelytapa vaikuttaa voimakkaasti kuivan kivipinnan värin syvyyteen. Kiiltävä kivipinta on aina väritykseltään voimakkain ja karkea kivipinta vaalein. Kiven kastuessa pintakäsittelytavasta johtuvat tummuuserot tasoittuvat. Erilaisia vaihtoehtoja pintakäsittelylle ovat pinnan hionta, hakkaus, poltto tai lohkominen. Lähimpänä luonnollista kallion pintaa on lohkottu pinta eli niin sanottu lohkopinta. Entisaikoina, kun kiven jalostus tapahtui käsityönä poraamalla ja kiilaamalla, lohkopinta oli yleisin ja usein ainoa vaihtoehto pintakäsittelyksi. Se on nykyisinkin hyvä vaihtoehto tietynlaisissa rakenteissa esimerkiksi muurikivissä. Kun halutaan valmistaa mittatarkasti ja kustannustehokkaasti suurempia kokonaisuuksia, kuten esimerkiksi katukiveyksiä tai julkisivuja, kyseeseen tulee useimmiten sahaamalla valmistetut kivituotteet. Sahapinta pintakäsitellään koneellisesti esimerkiksi polttamalla tai ristipäähakkaamalla. Molemmat ovat kustannustehokkaita tapoja, joiden myötä kiven luonnollinen väri ja struktuuri ovat kauniisti havaittavissa.
Ristipäähakattu harmaa graniitti
Ristipäähakkauksessa kiven pinta karhennetaan mekaanisesti paineilmakäyttöisillä iskuvasaroilla. Suuremmat tasopinnat käsitellään automaattikoneella, mutta tietyt valmiiden kappaleiden pinnat käsitellään käsityönä. Ristipäähakkaus tekee kivestä aina hieman ominaissävyään vaaleamman. Pinta on tasaisen karkeahko ja suora. Ristipäähakattua pintaa käytetään yleisesti ympäristörakentamisessa ja julkisivuissa.
Poltettu harmaa graniitti
Poltettua kivipintaa tehtäessä kiven pintaosa kuumennetaan liekillä ja jäähdytetään vesisuihkulla, jolloin kiven pinta rapautuu kuitenkin niin, että polton vaikutus rajoittuu vain kiven pintaosaan. Poltettu kivipinta on karkeahko ja suora. Kiven väri ja struktuuri toistuu tarkemmin kuin ristipäähakatussa pinnassa. Poltettua pintaa käytetään yleisesti ympäristörakentamisessa ja julkisivuissa.
Lohkottu harmaa graniitti
Lohkottu kivipinta on luonnollinen, epätasainen ja suorahko. Kivi lohkotaan perinteisesti poraamalla ja kiilaamalla sekä nykyisin lisääntyvässä määrin koneellisesti hydraulisilla puristimilla. Laitetekniikan kehittymisen ansiosta voidaan koneellisesti lohkoa entistä suurempia kiviä samalla, kun tuotteiden mittatarkkuus on parantunut. Lohkottu kivi on hyvä vaihtoehto esimerkiksi muurikivissä.
Kiillotettu ja mattahiottu harmaa graniitti
Mattahionta ja kiillotus ovat eri hionnan asteita. Hionnassa kivipintaa käsitellään asteittain hienonevalla hiomakivisarjalla haluttuun pinnan hienouteen asti. Väri vaihtelee hionta-asteesta riippuen. Tummin ja täyteläisin sävy saavutetaan kiillotetussa pinnassa. Kiillotettua ja mattahiottua pintaa käytetään esimerkiksi julkisivupinnoissa, ympäristökalusteissa, sisustuskivissä ja muistokivissä.
Kurun harmaa on skeittareiden suosiossa
Ikiaikainen materiaali kivi on valloittanut uusia käyttökohteita. Kurun harmaan graniitin ominaisuudet on huomattu lukuisissa skeittiparkeissa, joihin olemme toimittaneet kiviä. Hienorakeinen, kestävä ja tasainen kivi tarjoaa skeitatessa hyvän tuntuman. Kiven kestävyydellä on iso merkitys kohteessa, jossa se joutuu kovalle kulutukselle. Nykyaikainen konekanta ja työstökoneiden ominaisuudet mahdollistavat erilaisten profiilien aikaansaamisen kiveen.

kurun

Harmaa graniitti

Tampere

Nokia Areena

Areenan pääsisäänkäynnin tasopinnat, istutusaltaat sekä pääportaikot toteutettiin Kurun harmaalla graniitilla sekä ohjaavat huomiolaatat Kivijärven mustalla graniitilla.
Skeittipuistot

Kurun harmaan graniitin ominaisuudet on huomattu lukuisissa skeittiparkeissa, joihin olemme toimittaneet kiviä. Hienorakenteinen ja tasainen kivi tarjoaa skeitatessa hyvän tuntuman. Myös kiven kestävyydellä on iso merkitys kohteessa, jossa se joutuu kovalle kulutukselle.

 

Gråbo, Ruotsi

Torialueen tilateos toteutettiin Taivassalon punaisella sekä Kurun harmaalla graniitilla.

Saimaan kanavasillat, Lappeenranta ja Joutseno

Saimaan kanavasiltojen lohkopintaiset siltojen verhouskivet sekä kansikivet tehtiin Kurun harmaasta graniitista.

Kviberg park Göteborg, Ruotsi

Hotelli ja urheiluhallin piha-alueelle tehtiin Kurun harmaat massiiviportaat huomioraidalla.

Mineraalikoostumus

Arvot ovat EN-12407 standardin mukaisia

Mineraali %
Plagioklaasi 32.6 Wt %
Kvartsi 31 Wt %
Kalimaasälpä 30.8 Wt %
Biotiitti 3.5 Wt %
Muskoviitti 1.2 Wt %
Muut 0.9 Wt %
Scroll to Top