Kuru

Rödbrun Granit

Högkvalitativt, lätt riktad graniit med en allmän rödbrun färg.

Parkskulpturer på grundstensberget

Kurun rödbruna granit bryts norr om Tammerfors, från byn Parkku. Den lämpar sig utmärkt för användning både utomhus och inomhus och har etablerat sin ställning som ett särskilt bygg- och miljöstenmaterial i Finland, Sverige och Danmark. Stenen har brutits sedan 1970-talet. Färgen är jordnära rödbrun och anpassar sig naturligt till olika miljöer. Tekniskt sett följer stenen andra naturstenskvaliteter från Kurra-regionen, den är hård, seg och finlirad. Kurun rödbruna granit kan promeneras på torv- och gatuområden i exempelvis Århus och Köpenhamn i Danmark såväl som i centrum av Tammerfors på Hämeenkatu. I Helsingfors har den använts för fasader, socklar och massiva trappor, till exempel på Telakkaranta-området i centrum.

Slipad
Delad
Slipad och polerad
Crosshead hackat
Bränt

Stenar yttre utseende förbättras med ytbehandling.

Från Kallio till gruvurtagen granit bearbetas önskade mått, former och ytbehandlingar. Ytbehandlingsmetoden påverkar starkt färgens djup på den torra stenytan. En blank stenytan är alltid den starkaste i färgen medan en grov stenytan är ljusast. När stenen blir blöt jämnas skillnaderna i mörkare färgtoner ut beroende på ytbehandlingsmetoden. Olika alternativ för ytbehandling är slipning, huggning, bränning eller blockhuggning. Den mest naturliga kallionytan är en blockhuggen yta, också känd som en blockyta. Förr, när stenbearbetning skedde för hand genom borrning och kilning, var blockytan den vanligaste och ofta enda alternativet för ytbehandling. Det är fortfarande ett bra alternativ i vissa strukturer som till exempel murstenar. När det gäller tillverkning av större helheter som gatstenar eller fasader, är det vanligaste att använda stenskivor som skärs på maskin. Ytan på stenskivorna behandlas mekaniskt till exempel genom bränning eller huggning. Båda dessa metoder är kostnadseffektiva och båda bevarar stenens naturliga färg och struktur på ett vackert sätt.

Rödbrun granit skuren på tvären

I korsmejsling mekaniskt slits stenytan med tryckluftsdrivna hammare. Större plana ytor bearbetas med en automatisk maskin, men vissa ytor på färdiga delar bearbetas för hand. Korsmejsling gör stenen alltid något ljusare i sin karaktäristiska färgton. Ytan är jämnt grov och rak. Korsmejslad yta används vanligtvis i miljökonstruktion och fasader.

Brändydd rödbrun granit

Vid tillverkning av bränd sten upphettas stenytan med låga och kyls sedan ned med vatten, vilket leder till att stenytan vittrar men att bränningseffekten begränsas till endast stenytan. Bränd stenytan är grovare och rakare än en yta som är huggen med t.ex. kryssmejsel. Stenens färg och struktur framträder tydligare än på en yta som är huggen med t.ex. kryssmejsel. Bränd sten används ofta i miljöbyggande och fasader.

Delnad rödbrun granit

Hackad sten yta är naturlig, ojämn och har raka linjer. Stenen hackas traditionellt med hjälp av borrning och kilning samt numera allt mer maskinellt med hydrauliska pressar. Tack vare utvecklingen av teknologi kan större stenar hackas maskinellt samtidigt som produkternas precision har förbättrats. Hackad sten är ett bra alternativ för exempelvis murstenar.

Slipad och mattpolerad murkelskifferbrun granit

Slipning och polering är olika slipningsgrader. Stenen behandlas gradvis med en finare slipstenserie tills önskad ythetthet uppnås. Färgen varierar beroende på slipningsgrad. Den mörkaste och mest fylliga nyansen uppnås på en polerad yta. Polerad och mattslipad yta används till exempel på fasadpaneler, utemöbler, inredningsstenar och minnesstenar.

kuru

Rödbrun Granit

Tammerfors

Tammerfors Spårvägsprojektet

Vi har levererat projektens trottoarstenar, kantstenar och gatstenar på Hämeenkadun, Niemenrannan och Hervannan vägbanor. Kurun grå, rödbrun och svart granit har använts som material.

Mineral sammansättning

Värdena är enligt standard EN-12407

Mineral %
Plagioklas 35.1 Wt %
Kalimaasälpä 28.8 Wt %
Kvarts 23.7 Wt %
Biotit 7.7 Wt %
Muscovite 2 Wt %
Övrig 1.5 Wt %
Epidot 1.3 Wt %
Rulla till toppen